Greitz arkitektkontor ab     om oss ·  kontakta oss · våra projekt  ·  aktuellt ·  länkar


Vilunda, Upplands Väsby
 

BRF Hänglåset, Upplands Väsby

Mitt i Upplands Väsby centrum omvandlas ett kontorshus till 26 bostäder. Vi har medverkat i detaljplaneskedet och projekterar nu ombyggnaden.

Huset är byggt på 1980-talet som kontorshus med tegelfasader och mycket fönster. Som många andra kontorshus har huset ett stort husdjup. Speciellt i det här fallet är att det inte finns några bärande innerväggar eller pelare - bjälklagen bär från långsida till långsida, vilket ger möjlighet att rita bra bostadsplanlösningar till rimliga kostnader. Husets mått har påverkat lägenhetsareorna - lägenheterna är ovanligt stora. Tack vare det ursprungliga husets goda skick och de gynnsamma förutsättningarna har dock produktionskostnaderna för lägenheterna kunnat hållas nere och därmed kvadratmeterpriset.

Markplanet får tio genomgående lägenheter med samma kvaliteter som enplansradhus - egen entré och stora soliga uteplatser.
En trappa upp blir det också tio genomgående lägenheter, vissa med hiss, några med inglasad loggia, andra med egen entrétrappa och balkong.
På vindsplanet blir det sex specialutformade lägenheter, alla med hiss och takaltaner.

I drygt hälften av lägenheterna kan matrummet enkelt förvandlas till ett extra sovrum - det stora vardagsrummet rymmer en rejäl matplats strax intill köket.

 

Situationsplan

Miljöbilder

 
     
Tillbaka